donderdag 29 december 2011

Kaas-uienbrood



Ingredienten
450 gram bloem (eventueel deel van de bloem vervangen door volkorenmeel)
270 ml water
eetlepel droge gist
9 gram zout
3 eetlepels olie (olijfolie of zonnebloemolie)

Beleg:
3 uien
jong belegen kaas
chilivlokken

Bereiding:
Maak een brooddeeg van alle ingredienten. Laat de gist niet in aanraking komen met het zout, want dan werkt het niet meer. Goed kneden gedurende minstens 10 minuten. Een uurtje laten rijzen. Van het deeg een ovaal vormen van ongeveer 3 cm dik en op de bakplaat leggen.
Snijd de uien in dunne ringen en leg deze op het deeg. Bestrooi de uien met chilivlokken als je dat lekker vindt. Snijd de kaas in kleine blokjes en leg ze op de uien. Laat nog 30 minuten liggen.
Verwarm de oven voor op 200 graden celcius. Bak hierin het brood gedurende 30 minuten.

dinsdag 13 december 2011

Pompoenchutney




Hier het recept:



600 gram pompoen, in kleine stukjes
3 appels (Elstar)
3 uien
3 eetlepels zout
2 dl natuurazijn
175 gram witte suiker
25 gram bruine basterdsuiker
12 gram speculaaskruiden
12 gram donker mosterdzaad
½ halve theelepel chilivlokken
6 gram gemberpoeder
3 gram kruidnagelpoeder

Doe de in kleine stukjes gesneden pompoen, appel en ui in een schaal en schep het zout erdoor. Laat dit een nacht staan.
Spoel het zout van het groentenmengsel.
Breng de azijn en suiker aan de kook. Voeg het groenten/fruit-mengsel toe en breng nogmaals aan de kook. Laat zachtjes sudderen. Voeg na 20 minuten de kruiden toe en laat nog 10 minuutjes zachtjes pruttelen, of zolang tot het mengsel de consistentie van chutney heeft.
Doe de chutney in steriele potten.

Opbrengst: 3,5 pot van 450 gram.


zaterdag 3 december 2011

Gevulde speculaas


Onderstaand recept is voor een rechthoekige vorm van ongeveer 10 bij 25 cm, of een ronde vorm met een diameter van ongeveer 20 cm.

Ingredienten:
175 gram bloem
105 gram bruine suiker
100 gram  harde roomboter
1 eetlepel speculaaskruiden
snufje zout
2 eetlepels melk
ongeveer 400 gram amandelspijs
5 hele witte amandelen
losgeklopt ei

Bereiding:
Doe bloem, bruine suiker, speculaaskruiden en zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg ook toe. Maak een kruimelig deeg door de boter fijn te wrijven met de andere ingredienten. Ik gebruik zelf hiervoor mijn Kitchenaid (beslaghaak, stand 2). Voeg dan zoveel melk toe dat het een samenhangende bal wordt. Het deeg moet niet te kruimelig zijn en ook niet te nat. Leg het deeg, verpakt in plasticfolie een half uurtje in de koelkast.
Kwast de vorm in met gesmolten roomboter.
Rol 2/3 van het deeg uit. Ik doe dit tussen 2 lagen plasticfolie. Leg de lap in de bakvorm. Knusel een beetje zodat de bodem en de randen bedekt zijn. Doe de amandelspijs in de bakvorm. Rol de rest van het deeg uit voor de deksel.
Snijd de losse amandelen door en leg ze ter garnering op de gevulde speculaas. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei (voor de amandelspijs heb ik al een deel van dit ei gebruikt).
Bak de gevulde speculaas 35 minuten op 160 graden in een heteluchtoven. Maar: elke oven is anders, dus houd het baksel de eerste keer goed in de gaten en stel zonodig temperatuur en tijd bij.