maandag 23 januari 2012

Zuurkoolschotel


Dit recept is voor 5 personen.

Ingrediënten:
1 pakje biologische zuurkool (AH)
1400 gram kruimige aardappels
2 laurierbladeren
melk
5 goudreinetten
250  gram biologisch rundergehakt
3 uien
1 winterwortel
1 prei
kruidnagelpoeder
peper
zout
roomboter (biologisch).

Bereiding:
Kook de aardappels met zout en laurierbladeren gaar. Maak er met de warme melk een puree van. Voeg naar smaak peper en zout toe.
Bak het gehakt rul. Voeg de fijngesneden uit, winterwortel en prei toe. Voeg naar smaak zout en kruidnagelpoeder toe.
Laat de zuurkool uitlekken en verdeel die met 2 vorken in een ovenschaal. Spreid het gehaktmengsel erover uit.
Schil de appels en snijd ze in schijfjes. Leg de appelschijfjes op het gehaktmengsel. Op de appel komt de aardappelpuree. Zorg dat alles goed bedekt is.
Smelt de roomboter en strijk deze met een kwastje uit over de aardappelpuree.
Zet de schotel 30 minuten in de oven. Temperatuur is 180 graden Celcius. De bovenkant moet lekker bruin worden. Zet eventueel de laatste 10 minuten de gril aan.

zondag 15 januari 2012

Canadese pannenkoekjes voor het ontbijt




Voor ongeveer 20 stuks:
Ingrediënten:
300 gram zelfrijzend bakmeel (of bloem met bakpoeder)
0,5 theelepel zout
2 losgeklopte eieren
1 eetlepel suiker
2 eetlepels gesmolten boter
350 ml melk


Bereiding:
Maak een beslag van bovenstaande ingrediënten. Het moet een dik pannenkoekenbeslag zijn. Voeg daarna fruit toe. Alles kan. Het fruit kan ook zo vanuit de vriezer in het beslag gegooid worden.
Verhit olie in de pan. Bak de pannenkoekjes met 3 tegelijk. Ze moeten een doorsnede hebben van ongeveer 10 cm en ongeveer een halve cm dik zijn. Omdraaien als aan de bovenkant bellen verschijnen. In Canada eten ze dit met Maple Syrup. Dit is verkrijgbaar bij natuurwinkels. Maar met poedersuiker of gewoon Hollandse stroop zijn ze ook erg lekker.



donderdag 12 januari 2012

Limonadesiroop van sinaasappels



Ingredienten:
perssinaasappels
citroen
suiker
citroenzuur

Bereiding:
Pers zoveel sinaasappels en citroenen uit totdat je een halve liter sap hebt. Ik had hiervoor 5 sinaasappels en 1 citroen nodig. Zeef het sap. Voeg per halve liter sap 750 gram suiker toe. Verwarm dit zachtjes en roer tot de suiker is opgelost. Laat de siroop afkoelen. Weeg ondertussen het citroenzuur af (12,5 gram per halve liter van het uitgeperste sap). Los het citroenzuur op in een beetje warm water en laat het afkoelen. Voeg het opgeloste citroenzuur toe aan het afgekoelde sap. Doe de siroop in een schone fles.

Opbrengst: ongeveer 0,75 liter sinaasappel-limonadesiroop.

woensdag 11 januari 2012

Vegetarische aardappelschotel met wortel, pastinaak en gorgonzola



Benodigdheden:
(Ik zet er geen hoeveelheden bij, want dat is in dit recept niet zo belangrijk. Maak gewoon zoveel als je nodig hebt voor jouw situatie).

  • aardappels
  • winterwortels
  • pastinaken
  • olijfolie
  • provencaalse kruiden
  • zout, peper
  • gorgonzola


Schil de aardappels, winterwortels en pastinaken en snijd ze in plakken van ongeveer 2 mm. Doe alle groenten in een ovenschaal. Strooi er de provencaalse kruiden overheen en ook naar smaak peper en zout. De kaas is ook zout, dus wees er niet te scheutig mee. Besprenkelen met olijfolie en het geheel goed door elkaar husselen. Zet de schaal in de oven op 190graden (hete lucht). Leg na 25 minuten de gorgonzola op de groenten en zet de schotel nogmaals 20 minuten in de oven. De laatste 10 minuten kan de oven alvast uit, maar die tip kennen jullie allemaal al natuurlijk. (In totaal staat de schotel dus 45 minuten in de oven). Lekkere salade (chinese kool) erbij en je hebt een complete maaltijd.