zaterdag 3 december 2011

Gevulde speculaas


Onderstaand recept is voor een rechthoekige vorm van ongeveer 10 bij 25 cm, of een ronde vorm met een diameter van ongeveer 20 cm.

Ingredienten:
175 gram bloem
105 gram bruine suiker
100 gram  harde roomboter
1 eetlepel speculaaskruiden
snufje zout
2 eetlepels melk
ongeveer 400 gram amandelspijs
5 hele witte amandelen
losgeklopt ei

Bereiding:
Doe bloem, bruine suiker, speculaaskruiden en zout in een kom. Snijd de boter in blokjes en voeg ook toe. Maak een kruimelig deeg door de boter fijn te wrijven met de andere ingredienten. Ik gebruik zelf hiervoor mijn Kitchenaid (beslaghaak, stand 2). Voeg dan zoveel melk toe dat het een samenhangende bal wordt. Het deeg moet niet te kruimelig zijn en ook niet te nat. Leg het deeg, verpakt in plasticfolie een half uurtje in de koelkast.
Kwast de vorm in met gesmolten roomboter.
Rol 2/3 van het deeg uit. Ik doe dit tussen 2 lagen plasticfolie. Leg de lap in de bakvorm. Knusel een beetje zodat de bodem en de randen bedekt zijn. Doe de amandelspijs in de bakvorm. Rol de rest van het deeg uit voor de deksel.
Snijd de losse amandelen door en leg ze ter garnering op de gevulde speculaas. Bestrijk de bovenkant met losgeklopt ei (voor de amandelspijs heb ik al een deel van dit ei gebruikt).
Bak de gevulde speculaas 35 minuten op 160 graden in een heteluchtoven. Maar: elke oven is anders, dus houd het baksel de eerste keer goed in de gaten en stel zonodig temperatuur en tijd bij.

Geen opmerkingen: